Vitamíny skupiny B a deprese

Deprese je velmi závažné psychické onemocnění, její příčiny však nejsou pouze psychické, ale i fyzické. Právě jedním z faktorů přispívajících k rozvoji deprese může být také nedostatek vitamínů skupiny B.

Depresivní stavy souvisí hlavně s vitamínem B9, jinak nazývaným folát (souvislost ale existuje i mezi vitamíny B2, B6 a B12). Naše tělo si vitamín B9 neumí samo syntetizovat a je odkázáno pouze na příjem z potravy. Jeho hlavními zdroji jsou špenát, játra, chřest a růžičková kapusta, menší množství je ale také obsaženo v ovoci, luštěninách, mléku, vejcích, drůbežním mase a mořských plodech. V těle je vitamín B9 přeměňován pomocí methylentetrahydrofolátreduktasy (MTHFR) na 5-methyltetrahydrofolát, který se účastní přeměny homocysteinu na methionin v syntéze S-adenosilmethioninu. Ten je nutný pro syntézu některých neurotransmiterů jako je například dopamin, norepinefrin nebo serotonin (tzv: „hormon štěstí“), které regulují náladu, chuť k jídlu a vnímání. Právě nedostatek těchto neurotransmiterů může podpořit rozvoj deprese. Špatná funkce MTHFR způsobená mutací v genu je zodpovědná za sníženou hladinu zmíněných neurotransmiterů a lidé s touto mutací jsou více náchylní k rozvoji deprese. Genetická analýza na zjištění možné mutace MTHFR a následný zvýšený příjem folátů především v aktivní formě jako L-methylfolát, tak mohou zvýšit účinnost léčby deprese.

Zdroj:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32827402/
https://www.nzip.cz/clanek/682-deprese-formy-a-prubeh
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34953391/



Další články v této kategorii

Gyrátová atrofie cévnatky a sítnice
Gyrátová atrofie cévnatky a sítnice
Gyrátová atrofie je vzácné dědičné onemocnění sítnice oka (vrstva tkáně citlivé na světlo, nachází se na vnitřku oční bulvy) a cévnatky (cévní vrstva tkáně za sítnicí). Degenerace těchto struktur způsobuje krátkozrakost, šedý zákal a progresivní z...
Glykogenóza
Glykogenóza
Glykogenózy neboli GSD (glycogen storage disease) představují vzácná dědičná onemocnění metabolismu sacharidů. Podstatou této choroby je narušený proces odbourávání nebo skladování glykogenu.
Deficit biotinidázy
Deficit biotinidázy
Deficit biotinidázy je onemocnění způsobené nedostatečnou aktivitou enzymu biotinidáza, který se účastní metabolismu biotinu, někdy nazývaného vitamín H. Biotin je v organismu zapojen do metabolismu tuků, cukrů i bílkovin. Biotinidáza uvolňuje kov...
Zpět na články