Hromadění mědi - Wilsonova choroba

Wilsonova nemoc je vrozené onemocnění spojené s abnormálním metabolismem mědi, které vede k jejímu nadměrnému ukládání, zejména v játrech a mozku. Měď je esenciální minerál, který je vstřebáván do organismu ze stravy.

U zdravého člověka je měď vstřebávána ve střevech, v krvi je navázána na vazebný protein a transportována do jater, kde se účastní důležitých metabolických procesů. Nadbytek mědi je vyloučen do žluči a odstraněn z těla stolicí. Za normálních okolností je zhruba 95% mědi v krvi a v játrech navázáno na protein ceruloplasmin. Tato bílkovina, která hraje zásadní roli také při metabolismu železa, je tvořena v játrech.

Příčiny vzniku hromadění mědi

Wilsonova nemoc je autosomálně recesivní onemocnění, k jeho vyvolání je zapotřebí dvou poškozených kopií genů (homozygot), jedné od každého z rodičů. Jedinci s pouze jednou kopií poškozeného genu (heterozygoti) jsou tzv. nosiči a mohou předat mutaci svým dětem, ale nemají příznaky onemocnění. Mutovaným genem u Wilsonovy nemoci je gen ATP7B, který produkuje protein hrající důležitou roli při vylučování mědi do žluči a jejímu odstranění z těla. Poškození obou kopií genu (homozygotní mutace) vede k nadbytku mědi uložené v játrech a ke snížení hladin ceruloplazminu v krvi. Vzhledem k výrazné toxicitě akumulované mědi dochází k vážnému poškození buněk a tkání v játrech, k uvolněňování mědi do krve a k její akumulaci v dalších důležitých orgánech, jako jsou mozek nebo ledviny.

Pacienti s Wilsonovou nemocí trpící postižením jater mají typické příznaky od raného dětství, u jedinců s postižením mozku se vyskytují neurologické a psychiatrické příznaky většinou od puberty. Projevy obou typů příznaků se však mohou objevit i v pozdějším věku, až do více než 50ti let života.

Pokud nejsou pacienti s Wilsonovou nemocí léčeni, může se onemocnění progresivně zhoršovat i s fatálními důsledky. Při včasné diagnostice a léčbě má většina pacientů relativně dobrou prognózu. Jaterní i neurologická poškození, která se objeví před léčbou, se mohou zlepšit, ale jsou často trvalého charakteru.

Léčba

  • omezení potravin bohatých na měď (mušle, ořechy, čokoláda, houby, vnitřnosti)
  • podávání léků chelatujících měď
  • zinek – snižuje resorpci mědi ve střevech
  • monitorování vylučování mědi močí
  • nepít alkohol

Zdroj:

https://www.wikiskripta.eu/w/Wilsonova_choroba

https://www.labtestsonline.cz/med.html



Další články v této kategorii

Vitamíny skupiny B a deprese
Vitamíny skupiny B a deprese
Deprese je velmi závažné psychické onemocnění, její příčiny však nejsou pouze psychické, ale i fyzické. Právě jedním z faktorů přispívajících k rozvoji deprese může být také nedostatek vitamínů skupiny B.
Gyrátová atrofie cévnatky a sítnice
Gyrátová atrofie cévnatky a sítnice
Gyrátová atrofie je vzácné dědičné onemocnění sítnice oka (vrstva tkáně citlivé na světlo, nachází se na vnitřku oční bulvy) a cévnatky (cévní vrstva tkáně za sítnicí). Degenerace těchto struktur způsobuje krátkozrakost, šedý zákal a progresivní z...
Glykogenóza
Glykogenóza
Glykogenózy neboli GSD (glycogen storage disease) představují vzácná dědičná onemocnění metabolismu sacharidů. Podstatou této choroby je narušený proces odbourávání nebo skladování glykogenu.
Zpět na články