Sklony k alkoholismu

Pro většinu dospělých není mírné užívání alkoholu škodlivé, ale zhruba čtvrtina populace není fyzicky a psychicky vybavena na požívání alkoholu a alkohol je pro ni rizikový. Mezi těmito 25 % je velká skupina těch, kteří jsou na alkoholu závislí proto, že mají geneticky málo citlivé receptory pro příjemné pocity.

Citlivost těchto receptorů se ale po požití alkoholu zvýší a konzument se cítí „blaženě“. Při opakovaném podávání alkoholu opět citlivost receptorů klesá, a proto tito lidé mají tendenci zvyšovat dávky alkoholu a pijí ve větším množství. Menší skupina alkoholem poškozených jedinců nemá sníženou citlivost mozkových receptorů, ale jejich organismus ani nedokáže alkohol zpracovat, takže i malé množství alkoholu poškozuje játra, slinivku břišní nebo jiné orgány. Podle odborníků jde o určitou formu alkoholismu, protože tito lidé pijí, byť vědí, že alkohol jim ničí zdraví.

Z dosavadních poznatků vyplývá, že geny přispívají ke vzniku závislosti na alkoholu přibližně ze 40–60%. Jedinci s těmito rizikovějšími genetickými variantami by se měli zdržet pití alkoholu a místo toho zlepšit fyzickou kondici, přestat kouřit, omezit příjem nasycených tuků v potravinách a zvýšit příjem vlákniny. 

Souhra mezi genetickými vlohami a vlivem životního prostředí je rozhodující pro vývoj tolerance k alkoholu i pití a závislosti na něm. Zjistit tyto vlohy vám pomůže kompletní genetická analýza.

Zdroj:

https://kapitoly-online.cz/archiv/clanek/101



Další články v této kategorii

Emoční přejídání
Emoční přejídání
Příjemné vlastnosti potravin, především jejich chuť a vůně, působí na systém odměňování v lidském mozku podobně jako návykové látky (např. alkohol nebo marihuana) a vyvolávají pocit slasti. Někteří lidé mají sklony k vyhledávání slastných požitků,...
Sklon k závislosti na návykových látkách
Sklon k závislosti na návykových látkách
Drogová závislost je částečně geneticky podmíněná a je výsledkem interakce genů a prostředí. Z dosavadních poznatků vyplývá, že geny ovlivňují vznik alkoholismu a drogové závislosti asi ze 40–60 %. Geny se tedy podílejí na vzniku závislosti přibl...
Reakce na léky
Reakce na léky
Reakci na lék může ovlivnit mnoho faktorů, včetně pohlaví, věku a stravy. Důležitým faktorem ovlivňujícím účinek daného léku je však také genetická predispozice.
Zpět na články