Citlivost na kofein

Někteří lidé pociťují po konzumaci nápojů obsahujících kofein nepříjemné účinky, jako je úzkost nebo nervozita. Ačkoli se ukázalo, že káva má prokazatelně příznivé účinky na celkové zdraví, u některých lidí může být při pravidelné konzumaci kávy vyšší riziko zvýšeného krevního tlaku (hypertenze). Je známo, že tyto účinky u některých lidí způsobují genetické varianty genů ADORA2A a CYP1A2. Jedinci, kteří nedostatečně metabolizují kofein by měli omezit jeho konzumaci na maximálně čtyři šálky denně; pro ty, kteří kofein metabolizují normálně, je pití kávy nebo čaje zdraví prospěšné.

Genetika konzumace kofeinu

Na vyvolání různých reakcí na kofein mezi jednotlivci se podílí několik genů. Jedním z nich je gen CYP1A2, který kóduje jaterní enzym kritický pro metabolismus kofeinu. Dalším je gen AHR, který řídí, kdy a jak se gen CYP1A2 zapíná a vypíná.

Metabolismus kofeinu je také spojen s rizikem kardiovaskulárních onemocnění. Studie publikovaná v roce 2006 v Journal of the American Medical Association (JAMA) prokázala, že „pomalí“ metabolizátoři kofeinu jsou vystaveni zvýšenému riziku srdečního infarktu, pokud konzumují 2 nebo více šálků kávy denně. Zatímco ti, kteří jsou tzv. „rychlí“ metabolizátoři, mají ve skutečnosti snížené riziko srdečního infarktu, pokud pijí alespoň jeden šálek kávy denně, ve srovnání s tím, když nekonzumují žádnou kávu. Následná studie nezávislé skupiny výzkumníků zjistila podobná zjištění u hypertenze. Lidé s genotypem AA na pozici rs762551 (v rámci genu CYP1A2) jsou „rychlí" metabolizátoři, zatímco lidé s variantou AC nebo CC jsou „pomalí" metabolizátoři.

Varianty v genech odpovědných za metabolismus kofeinu také ovlivňují vaši reakci na určité léky. Například varianty v genu CYP1A2, které ovlivňují účinnost enzymu cytochromu, ovlivňují metabolismus početné skupiny léků. Kupříkladu lidé s takzvaným genem rychlého metabolizátoru jsou odolnější vůči medikamentózní léčbě (klozapin) pro schizofrenii.

Zdroje kofeinu

Kofein je stimulant centrální nervové soustavy, který se přirozeně vyskytuje v kávových zrnech, čaji, kakau, guaraně, některém ovoci a listech rostlin. Mnoho běžných nápojů a doplňků obsahuje kofein.

Zdroj:

https://www.gbhealthwatch.com/Trait-Caffeine-Consumption.php



Další články v této kategorii

Vitamíny skupiny B a deprese
Vitamíny skupiny B a deprese
Deprese je velmi závažné psychické onemocnění, její příčiny však nejsou pouze psychické, ale i fyzické. Právě jedním z faktorů přispívajících k rozvoji deprese může být také nedostatek vitamínů skupiny B.
Gyrátová atrofie cévnatky a sítnice
Gyrátová atrofie cévnatky a sítnice
Gyrátová atrofie je vzácné dědičné onemocnění sítnice oka (vrstva tkáně citlivé na světlo, nachází se na vnitřku oční bulvy) a cévnatky (cévní vrstva tkáně za sítnicí). Degenerace těchto struktur způsobuje krátkozrakost, šedý zákal a progresivní z...
Glykogenóza
Glykogenóza
Glykogenózy neboli GSD (glycogen storage disease) představují vzácná dědičná onemocnění metabolismu sacharidů. Podstatou této choroby je narušený proces odbourávání nebo skladování glykogenu.
Zpět na články