Gyrátová atrofie cévnatky a sítnice

Gyrátová atrofie je vzácné dědičné onemocnění sítnice oka (vrstva tkáně citlivé na světlo, nachází se na vnitřku oční bulvy) a cévnatky (cévní vrstva tkáně za sítnicí). Degenerace těchto struktur způsobuje krátkozrakost, šedý zákal a progresivní ztrátu zraku.

K projevu onemocnění dochází většinou ve věku 20-40 let, avšak může se objevit i kolem 10 roku dítěte. Velká většina pacientů má vysokou krátkozrakost spojenou se šeroslepostí, koncentrickým zúžením zorného pole a charakteristickým nálezem na očním pozadí. Typická jsou ostře ohraničená ložiska atrofie pigmentového epitelu sítnice, která začínají ve střední periferii a postupují jak do centra, tak do okrajových částí sítnice.

Onemocnění má pomalý vývoj. U pacienta je dlouho zachované centrální vidění, periferní vidění se horší s nově vzniklými ložisky atrofie. Diagnózu zpřesní zvýšená hladina aminokyseliny ornitinu v plazmě. Při této nemoci se u pacientů vyskutují mutace v genu OAT.

Léčba je zaměřena na příjem vitamínu B6 a nízkoproteinovou dietu omezující příjem aminokyseliny argininu (prekurzor ornitinu), účinnost léčby je ovšem nízká a pouze prodlužuje rozvoj onemocnění.

Zdroj:

https://is.muni.cz/th/srn9l/Bakalarska_prace_Denisa_Havelkova.pdf



Další články v této kategorii

Glykogenóza
Glykogenóza
Glykogenózy neboli GSD (glycogen storage disease) představují vzácná dědičná onemocnění metabolismu sacharidů. Podstatou této choroby je narušený proces odbourávání nebo skladování glykogenu.
Deficit biotinidázy
Deficit biotinidázy
Deficit biotinidázy je onemocnění způsobené nedostatečnou aktivitou enzymu biotinidáza, který se účastní metabolismu biotinu, někdy nazývaného vitamín H. Biotin je v organismu zapojen do metabolismu tuků, cukrů i bílkovin. Biotinidáza uvolňuje kov...
Nedostatek cholinu
Nedostatek cholinu
Cholin je bioaktivní látka, která se dříve řadila mezi vitaminy skupiny B. Lidským organismus je však schopen cholin vytvářet a řadí se tak nyní mezi tzv. „vitageny“, které na rozdíl od vitaminů mají pro organismus význam i jako stavební a energet...
Zpět na články