Nedostatek vitaminu B12

Vitamin B12 je základním katalyzátorem řady biologických reakcí, které se souhrnně nazývají „metabolismus jednoho uhlíku“. Tyto reakce zahrnují předávání a přijímání jednotlivých uhlíkových nebo methylových skupin mezi biologickými molekulami, jako jsou ty, které se podílejí na produkci DNA, RNA a aminokyseliny methioninu.

Deficit vitaminu B12

Nedostatečný přísun vitaminu B12 v důsledku neadekvátní diety a/nebo genetického defektu genu účastnícího se folátové dráhy může vést k anémii nebo nedostatku červených krvinek, což může způsobit únavu a podrážděnost. Příznaky mohou také zahrnovat problémy s pamětí a pocit brnění v rukou a nohou. Genetické defekty v jednom z několika genů zapojených do vstřebávání, zpracování a/nebo transportu vitaminu B12, jako jsou CUBN, TCN1, TCN2, MTR a MTRR, mohou také přispívat k nedostatku vitaminu B12.

Zdroje vitaminu B12

Chcete-li zvýšit příjem vitamínu B12, zařaďte více živočišných potravin, jako jsou játra, maso, vejce, mléčné produkty, vnitřnosti. Pokud trpíte některým z výše uvedených stavů nebo jste vegetarián, vegan nebo jinak ve své stravě omezujete živočišné potraviny, měli byste zvážit užívání doplňku vitamínu B12. Zajímavé je, že jediným producentem vitaminu B12 na Zemi jsou bakterie, které slouží jako zdroj B12 pro nejrůznější živočišné druhy. Téměř všichni živočichové, člověka nevyjímaje, jsou závislí na příjmu vitaminu B12 z potravy jako esenciální složky. Nejrůznější fermentované potraviny obsahují dostatečné množství vitaminu B12 díky přítomnosti bakterií produkujících tento esenciální vitamín. Je prokázáno, že mnoho veganů má díky fermentovaným potravinám dostatečné hladiny vitaminu B12 v krvi.

Zdroj:

https://www.gbhealthwatch.com/Nutrient-VitaminB12-Overview.php



Další články v této kategorii

Gyrátová atrofie cévnatky a sítnice
Gyrátová atrofie cévnatky a sítnice
Gyrátová atrofie je vzácné dědičné onemocnění sítnice oka (vrstva tkáně citlivé na světlo, nachází se na vnitřku oční bulvy) a cévnatky (cévní vrstva tkáně za sítnicí). Degenerace těchto struktur způsobuje krátkozrakost, šedý zákal a progresivní z...
Glykogenóza
Glykogenóza
Glykogenózy neboli GSD (glycogen storage disease) představují vzácná dědičná onemocnění metabolismu sacharidů. Podstatou této choroby je narušený proces odbourávání nebo skladování glykogenu.
Deficit biotinidázy
Deficit biotinidázy
Deficit biotinidázy je onemocnění způsobené nedostatečnou aktivitou enzymu biotinidáza, který se účastní metabolismu biotinu, někdy nazývaného vitamín H. Biotin je v organismu zapojen do metabolismu tuků, cukrů i bílkovin. Biotinidáza uvolňuje kov...
Zpět na články