Nedostatečný přísun vitaminu B12 v důsledku neadekvátní diety a/nebo genetického defektu genu účastnícího se folátové dráhy může vést k anémii nebo nedostatku červených krvinek, což může způsobit únavu a podrážděnost. Příznaky mohou také zahrnovat problémy s pamětí a pocit brnění v rukou a nohou. Genetické defekty v jednom z několika genů zapojených do vstřebávání, zpracování a/nebo transportu vitaminu B12, jako jsou CUBN, TCN1, TCN2, MTR a MTRR, mohou také přispívat k nedostatku vitaminu B12.
Chcete-li zvýšit příjem vitamínu B12, zařaďte více živočišných potravin, jako jsou játra, maso, vejce, mléčné produkty, vnitřnosti. Pokud trpíte některým z výše uvedených stavů nebo jste vegetarián, vegan nebo jinak ve své stravě omezujete živočišné potraviny, měli byste zvážit užívání doplňku vitamínu B12. Zajímavé je, že jediným producentem vitaminu B12 na Zemi jsou bakterie, které slouží jako zdroj B12 pro nejrůznější živočišné druhy. Téměř všichni živočichové, člověka nevyjímaje, jsou závislí na příjmu vitaminu B12 z potravy jako esenciální složky. Nejrůznější fermentované potraviny obsahují dostatečné množství vitaminu B12 díky přítomnosti bakterií produkujících tento esenciální vitamín. Je prokázáno, že mnoho veganů má díky fermentovaným potravinám dostatečné hladiny vitaminu B12 v krvi.
Zdroj:
https://www.gbhealthwatch.com/Nutrient-VitaminB12-Overview.php