Aby mohla být laktóza strávena, musí být rozštěpena na dva základní cukry, glukózu a galaktózu. Pokud se však ve dvanáctníku (první část tenkého střeva) nerozloží a nevstřebá, pokračuje do dalších částí tenkého střeva a dále do tlustého střeva, kde je rozkládána bakteriemi mléčného kvašení. Produkty tohoto kvašení způsobují bolesti břicha, nadýmání a plynatost. Protože je v tlustém střevě laktóza přebytečná, začne do něj pronikat velké množství vody pro naředění jeho obsahu, což se následně projeví průjmem.
Při poruše trávení laktózy nemusí vždy vznikat symptomy nesnášenlivosti laktózy. Většina lidí s laktózovou intolerancí je schopna požít až 12 g laktózy v jedné dávce (to odpovídá 240 mililitrům mléka), aniž by se vyskytly nějaké příznaky. Vyšší dávky laktózy mohou být tolerovány, pokud je konzumace mléka rozložena do menších dávek během dne. Dále je možné konzumovat mléčné výrobky jako tvrdé sýry, které mají mnohonásobně méně laktózy. Také jogurty a jiné zakysané mléčné výrobky mohou být většinou bez problému konzumovány, protože laktóza v nich obsažená je už částečně rozložena přítomnými mléčnými bakteriemi, které pak ve střevě pomáhají s dalším štěpením laktózy.
Intolerance laktózy se řeší dostatečným snížením příjmu laktózy v potravě.
Zdroj
https://www.gbhealthwatch.com/Trait-Lactose-Intolerance.php
https://www.wikiskripta.eu/w/Intolerance_lakt%C3%B3zy