Poruchy zpracování sacharidů, hypertriglyceridémie

Nadměrný příjem sacharidů, zejména jednoduchých a rafinovaných cukrů, vede k tomu, že naše játra produkují zvýšené množství triglyceridů jako prostředku k ukládání přebytečné energie. Nově vzniklé triglyceridy se balí do lipoproteinů s velmi nízkou hustotou (VLDL), které je dopravují do tukové tkáně k uložení. Zvýšená hladina triglyceridů je významným rizikovým faktorem pro vysoký cholesterol, vznik metabolického syndromu, diabetu a kardiovaskulárních onemocnění.

Příčiny onemocnění

Co jsou to sacharidy?

Sacharidy jsou cukry. Jsou hlavním zdrojem energie pro lidské tělo. Přestože energii získáváme také z tuků a bílkovin, sacharidy poskytují tělu okamžitý zdroj energie ve formě glukózy. Teprve když hladina glukózy v krvi klesne na určitou úroveň, například během hladovění nebo cvičení, mobilizuje tělo energii uloženou v tucích a bílkovinách.

Ve stravě existují dvě hlavní skupiny sacharidů: jednoduché a složené sacharidy. Tyto dvě skupiny mají odlišné nutriční profily a hodnoty. Jednoduché sacharidy jsou cukry, jako je glukóza, fruktóza, sacharóza a laktóza, zatímco složené sacharidy jsou tvořeny dlouhými řetězci těchto jednoduchých cukrů. Nejběžnějším komplexním sacharidem ve stravě je škrob. Dalším typem komplexních sacharidů je vláknina, která sice neposkytuje energii, ale je potřebná z mnoha jiných důvodů.

Jak mohu zlepšit příjem sacharidů ve stravě?

Obecně platí, že byste měli omezit množství potravin s vysokým glykemickým indexem a zvýšit množství potravin s nízkým glykemickým indexem ve svém jídelníčku, abyste podpořili zdravou hladinu glukózy v krvi a udrželi si stálý přísun energie. Nezapomeňte, že existují určité výjimky. Některé potraviny s vysokým GI, jako je meloun a dýně, mají vysoký GI, ale střední nebo nízké vstřebávání cukrů, což znamená, že jejich vliv na hladinu glukózy v krvi není tak dramatický a škodlivý. Tyto potraviny poskytují mnoho prospěšných živin a slouží jako vyvážené zdroje potravy. Při výběru potravin s nízkým GI byste měli volit celozrnné potraviny, které obsahují komplexní sacharidy i vlákninu. Mezi "dobré" zdroje sacharidů patří obiloviny (zejména ty obohacené vlákninou), nezpracované obiloviny (ječmen, ovesné vločky, quinoa atd.), fazole, hnědá rýže, ovoce a zelenina. V neposlední řadě je důležité udržovat si zdravou hmotnost. Přejídání vede k nadměrnému příjmu kalorií. Nadbytečná energie, ať už z celozrnných obilovin nebo čistého cukru ve stravě, se přemění na tuk a uloží se v těle.

Jak ovlivňuje genetická výbava reakce na příjem sacharidů?

Mnoho genů, které se podílejí na energetickém metabolismu, ovlivňuje, jak vaše tělo reaguje na různé druhy a různá množství sacharidů. Například varianty genu APOE určují, zda je pro hladinu cholesterolu ve vaší stravě nejlepší více nebo méně sacharidů. Gen APOE, varianta APOE4 je spojena s vyšší mírou tvorby lipoproteinů o nízké hustotě (LDL), takže její nositelé jsou náchylní k vysoké hladině LDL cholesterolu. Naproti tomu varianta APOE2 je spojena s nižší mírou tvorby LDL a její nositelé mají obvykle nižší hladiny LDL cholesterolu. Vzhledem k rozdílu v rychlosti tvorby LDL jsou nositelé APOE4 vhodnější pro stravu s vysokým obsahem sacharidů a nízkým obsahem tuků, zatímco nositelé APOE2 jsou vhodnější pro stravu s nízkým obsahem sacharidů a vysokým obsahem tuků. Varianta APOE4 je v lidské populaci poměrně častá, u různých etnických skupin se pohybuje mezi 10 a 30 %. Varianta APOE2 se v závislosti na etnické skupině vyskytuje v rozmezí od 2 do 13 %. Lidé nesoucí genové varianty, které je předurčují k obezitě nebo cukrovce 2. typu, musí navíc dávat pozor na to, jaké druhy sacharidů konzumují. Pro tyto skupiny obyvatel je obzvláště důležité vyhýbat se potravinám s vysokým glykemickým indexem.

Léčba a prevence

Potraviny s vysokým obsahem rafinovaných sacharidů

Rafinované, neboli přečištěné sacharidy jsou průmyslově zpracovány způsobem, který je zbavil vlákniny, vitaminů a minerálních látek a po konzumaci se rychle vstřebávají do krevního oběhu. Prevence hypertriglyceridémie spočívá v omezení příjmu jednoduchých cukrů a zvýšení příjmu potravin s nízkým glykemickým indexem, podobně jako v případě diabetických syndromů.

Doporučení týkající se stravy a výživy při hypertriglyceridémii

Určeno pro osoby s rizikovými variantami v genech ADIPOQ, APOA5, APOC2, GCKR, GPIHBP1, LMF1, LPL, PPARA, PPARD, PPARG a/nebo SAR1B.

  • Omezte celkový obsah tuků a nasycených tuků ve stravě.
  • Omezte nadměrný příjem sacharidů. Kontrolujte své porce.
  • Přijímejte dostatek vitaminu A a omega-3 mastných kyselin.
  • Zvažte doplněk stravy s komplexem vitaminů B.
  • Pravidelně provozujte aerobní aktivity (chůze, běh, plavání, cyklistika).

Zdroj:

https://www.gbhealthwatch.com/Nutrient-Carbohydrate-Overview.php



Další články v této kategorii

Diabetes Mellitus 2. typu
Diabetes Mellitus 2. typu
Diabetes mellitus 2. typu je komplexní onemocnění, v jehož etiopatogenezi se uplatňují genetické faktory i vliv prostředí. Počátek této choroby bývá pozvolný, proto je její záchyt a diagnostika často shodami náhod. Zejména u tohoto typu diabetu je...
Zpět na články